rusia-al-doilea-weekend-de-proteste-pentru-sustinerea-opozantului-aleksei-navalnii,-in-marile-orase-update:-politia-a-retinut-deja-peste-450-de-persoane-in-siberia-si-peste-300-la-moscova,-intre-care-si-sotia-lui-navalnii.

Rusia. Al doilea weekend de proteste pentru susținerea opozantului Aleksei Navalnîi, în marile orașe. UPDATE: Poliția a reținut deja peste 450 de persoane în Siberia și peste 300 la Moscova, între care și soția lui Navalnîi.Update ora 17:30: Presa internațională scrie că numărul total al protestatarilor arestați a urcat la patru mii. Cei mai mulți, peste o mie, la Moscova.

Update ora 15:50: BBC și Reuters anunță că sunt cel puțin trei mii de manifestanți reținuți.

Update ora 15:10: Peste două mii de persoane au fost reținute în toată țara, dintre care peste 500 la Moscova și 250 la Sankt Petersburg.

Update ora 13:45 Au început protestele și în Moscova, unde polițiștii au reținut deja 300 de persoane, între care și soiția lui Aleksei Navalnîi, Iulia, potrivit Reuters.

La Vladivostok, poliția a restricționat mai multe zone ale orașului și i-a forțat pe manifestanți să protesteze în apropierea apelor înghețate ale Golfului Amur, la temperaturi de -13 grade Celsius. Numai aici au fost reținuți peste 100 de oameni.

Zeci de persoane s-au adunat și în Yakutsk, în estul Siberiei, unde se înregistrează -44 de grade Celsius. Tot în aceeași regiune, în Novosibirsk, mii de oameni au mărșăluit și au cerut eliberarea lui Navalnîi; 50 au fost și reținuți.

În Tomsk, ultimul oraș vizitat de Navalnîi înainte de a fi transferat la un spital din Germania, după ce a fost otrăvit cu Novichok, simpatizanții s-au reunit în fața unei arene pentru evenimente și au scandat ”Lăsați-l să plece!”. În capitala Moscova și Sankt Petersburg, oamenii se adună în locurile de protest.

La protestele de săptămâna trecută, care au avut loc în aproape o sută de orașe, au fost reținute în jur de 4.000 de persoane, între care și soția lui Aleksei, Iulia Navalnîi. La mijlocul săptămânii, oamenii legii au percheziționat birourile organizației conduse de Aleksei, dar și proprietățile deținute de apropiații acestuia. Oleg, fratele său, a fost plasat în arest la domiciliu până pe 23 martie.

Aleksei Navalnîi a fost arestat imediat ce s-a întors în Rusia, pe 17 ianuarie, sub acuzația că a încălcat prevederile unei eliberări condiționat. Opozantul a realizat un film în care vorbește despre ”averea secretă a președintelui Vladimir Putin” și și-a îndemnat susținătorii să-l vizioneze. Postat online, acesta a adunat peste 100 de milioane de vizionări.

Surse alternative: Reuters, AP.