sua-a-inceput-procesul-fostului-presedinte-al-americii,-donald-trump-in-deschidere,-acuzarea-a-prezentat-un-montaj-video-de-13-minute,-in-care-sunt-asamblate-declaratiile-lui-trump,-faptele-din-data-de-6-ianuarie-ale-sustinatorilor-sai-si-ceea-ce-se-intampla-in-interiorul-celor-doua-camere-al-congresului,-in-timpul-asaltului.

SUA. A început procesul fostului Președinte al Americii, Donald Trump. În deschidere, acuzarea a prezentat un montaj video de 13 minute, în care sunt asamblate declarațiile lui Trump, faptele din data de 6 ianuarie ale susținătorilor săi și ceea ce se întâmpla în interiorul celor două camere al Congresului, în timpul asaltului.Update: Senatul a decis, cu 56 de voturi “pentru” – 44 de voturi “împotrivă”, că demersul este unul constituțional și poate continua. Acum, apărarea și acuzarea au la dispoziție câte 16 ore, pe parcursul a două zile, pentru a-și prezenta argumentele.

Procesul istoric care va stabili vinovăția (sau nu) a lui Donald Trump pentru instigare la insurecția împotriva Congresului din 6 ianuarie, a început cu prezentarea montajului video de mai sus, de către managerii Acuzării.

Ulterior aceștia au început prezentarea cazului, o procedură care va dura mai multe ore și va fi urmată de expunerea Apărării, probabil mâine.

Pe parcursul acestei săptămâni se vor desfășura dezbaterile între avocați și eventuale audieri de martori, membrii Senatului jucând rolul de jurați. Procesul este unul politic, la fel și o eventuală condamnare sau achitare, neavând vreo influență penală și nici nu exlude ulterior desfășurarea unui proces penal. Pentru ca fostul președinte să fie găsit vinovat este nevoie de votul a două treimi dintre senatori, un vot greu de atins, în condițiile în care republicanii dețin jumătate din numărul total. Numai în situația în care este găsit vinovat, Trump poate fi exclus ulterior (printr-un nou vot, dar cu majoritate simplă, de jumătate plus unul) de la vocația de a ocupa orice funție publică.

Procesul se desfășoară în condiții de maximă securitate, în jurul Capitoliului fiind desfășurate forțe de ordine înarmate și garduri de sârmă ghimpată.

Video dezbaterile live: