sua-a-patra-zi-a-procesului-lui-donald-trump-apararea-isi-prezinta-argumentele-in-favoarea-achitarii-avocatii-sustin-ca-“trump-si-a-exercitat-dreptul-la-libera-exprimare-cand-a-spus-ca-alegerile-au-fost-fraudate”.

SUA. A patra zi a procesului lui Donald Trump. Apărarea își prezintă argumentele în favoarea achitării. Avocații susțin că “Trump și-a exercitat dreptul la liberă exprimare când a spus că alegerile au fost fraudate”.

După prezentarea argumentelor, a urmat o sesiune de întrebări din partea senatorilor. În timpul acesteia, Michael van der Veen, unul dintre avocați, a susținut că Donald Trump nu a știut în niciun moment că Mike Pence a fost în pericol de a prins de mulțimea furioasă de la Capitoliu. Cu toate acestea, chiar în urmă cu câteva zile, un senator republican din Alabama, Tommy Tuberville, a declarat presei că vorbea cu Trump la telefon exact în momentul în care Pence era scos de Secret Service din clădire: “I-am spus că tocmai l-au scos pe vicepreședinte și trebuie să închid telefonul”.

Echipa de apărare a fostului președinte american a prezentat la începutul pledoariei un clip video în care, în 2016 (când a câștigat Donald Trump alegerile), politicieni democrați invocau și ei fraudarea alegerilor. “Dacă ei pot contesta, de ce nu poate și Donald Trump?”, a declarat unul dintre avocați.

Totodată, într-un montaj video, avocații lui Trump au prezentat un video cu reprezentanți democrați care îndemnau la intensificarea protestelor în timpul manifestațiilor Black Lives Matter, de anul trecut. Referitor la acuzația de incitare la violențe, Michael van der Veen a spus că “Nu poți incita la ceva ce oricum avea să se întâmple”.

Articolul de punere sub acuzare aflat acum în fața Senatului este un act de răzbunare politică, nedrept și flagrant neconstituțional. Acest îngrozitor abuz ne împarte națiunea, atunci când ar trebui să încercăm să ne reunim în jurul intereselor comune. Senatul ar trebui să voteze prompt și decisiv pentru respingere, a argumentat Michael van der Veen.

Primele trei zile ale procesului de punere sub acuzare a lui Trump s-au concentrat pe argumentele Acuzării. În continuare, majoritatea publicațiilor americane spun că o condamnare a lui Trump este puțin probabilă. 

Pentru condamnare, este nevoie de votul din partea a 17 republicani.

Surse: BBC, CNN

Foto: David Schoen, avocat al lui Donald Trump