vaccinarea-cu-astrazeneca,-suspendata-in-mai-multe-tari-europene-dupa-ce-danemarca-a-anuntat-“o-pauza”-de-doua-saptamani-pentru-investigarea-unor-efecte-adverse-severe,-italia-a-suspendat-vaccinarea-dintr-un-anumit-lot-cu-serul-britanic,-iar-alte-sapte-tari-europene-au-luat-decizii-similare.

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în mai multe țări europene. După ce Danemarca a anunțat “o pauză” de două săptămâni pentru investigarea unor efecte adverse severe, Italia a suspendat vaccinarea dintr-un anumit lot cu serul britanic, iar alte șapte țări europene au luat decizii similare.

UPDTAE: Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat la Antena 3 că România nu a primit doze din lotul respectiv. “La nivelul EMA sunt acum evaluări legate de aceste efecte dar în România nu au fost raportate probleme deosebite”, a mai spus Gheorghiță, precizând că peste 200 de mii de persoane au fost deja vaccinate în România cu serul AstraZeneca.

Agenția italiană pentru medicamente (AIFA) a interzis utilizarea la nivel național a lotului ABV2856 din vaccinul anti-Covid AstraZeneca din cauza “evenimentelor adverse grave”, apărute după inoculare. Agenția precizează că ar putea lua în considerare măsuri suplimentare, dacă este necesar, în coordonare cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Agenția italiană a subliniat însă că în prezent nu există nicio legătură dovedită între inocularea vaccinului și reacțiile adverse, fără a preciza despre ce efecte este vorba.

În cursul dimineții, Danemarca a anunțat că un număr de pacienți vaccinați cu AstraZeneca a dezvoltat cheaguri de sânge și, deși nu există dovezi privind corelația dintre vaccinare și aceste efecte, va suspenda pentru două săptămâni vaccinarea cu serul britanic, până la investigarea acestir cazuri.

Ulterior Norvegia, Austria, Estonia, Letonia, Lituania Luxemburg și Islanda au anunțat că vor suspenda de asemenea vaccinarea, “din precauție.”

Vaccinul AstraZeneca este administrat și în România și, de luni, ar fi trebuit să înceapă vaccinarea populației generale (Faza a III-a) inclusiv cu acest vaccin. Nu este clar deocamdată dacă este vorba dacă este investigat doar un anumit lot sau mai multe.

Surse alternative: EFE, France 24