numarul-elefantilor-africani-de-padure-a-scazut-cu-peste-80%-in-ultimii-30-de-ani,-din-cauza-comertului-ilegal-cu-fildes-si-a-distrugerii-habitatului-natural.

Numărul elefanților africani de pădure a scăzut cu peste 80% în ultimii 30 de ani, din cauza comerțului ilegal cu fildeș și a distrugerii habitatului natural.

În raportul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) se arată că în ultima jumătate de secol, numărul elefanților de savană a scăzut cu 60%, iar cel al elefanților de pădure a scăzut cu 86% în ultimii 31 de ani.

Directorul Uniunii a lansat un apel pentru protejarea speciei: “Trebuie să punem capăt de urgență braconajului și să ne asigurăm că se păstrează suficient habitat adecvat, deci că avem o mai bună planificare a utilizării terenurilor”.

Potrivit IUCN, elefantul de pădure african se află într-un punct critic al riscului de dispariție, cel mai înalt nivel de amenințare, iar cel de savană – ”pe cale de dispariție”. Deși comerțul internațional cu fildeș a fost interzis în 1989, acesta continuă pe piața neagră. Pentru monitorizarea populației de elefanți, oamenii de știință au anunțat la începutul anului că se folosesc de imaginile captate de sateliții care orbitează la 600 de kilometri deasupra Pământului.

Elefanții africani de pădure locuiesc în pădurile tropicale din vestul și centrul Africii, în țări precum Gabon și Republica Congo, iar cei de savană preferă câmpiile largi și deschise din Africa Subsahariană, cum ar fi Botswana, Africa de Sud sau Zimbabwe.

Sursa: DW.