nato-anunta-o-intensificare-a-actiunilor-aeriene-rusesti:-“luni,-alianta-a-fost-nevoita-sa-faca-zece-interceptari-in-decurs-de-sase-ore,-de-la-marea-nordului-la-marea-neagra”-fortele-aeriene-romane,-implicate-in-operatiuni.

NATO anunță o intensificare a acțiunilor aeriene rusești: “Luni, Alianța a fost nevoită să facă zece interceptări în decurs de șase ore, de la Marea Nordului la Marea Neagră.” Forțele aeriene române, implicate în operațiuni.

Comunicatul NATO vorbește despre un vârf neobișnuit de zboruri militare, în apropierea granițelor Alianței. În total, șase grupuri diferite de avioane de luptă rusești au fost interceptate și escortate de cele ale țărilor aliate.

Deasupra Mării Negre, au fost trei aeronave rusești, interceptate de forțele aeriene din România, Bulgaria și Turcia.

Greul operațiunilor pare a-l fi dus însă forța aeriană a Norvegiei, două grupuri de avioane rusești fiind detectate în apropierea coastelor acestei țări. Interceptoarele F-16-urile norvegiene au condus două bombardiere Tu-95 Bear, care au continuat să zboare spre sud, deasupra Mării Nordului, unde au fost preluate de aeronavele Typhoon și F16 britanice și belgiene.

Ulterior, dar tot în cursul zilei de luni, norvegienii s-au ridicat din nou de la sol pentru a intercepta o altă formație de bombardiere Tupolev Tu-160 (Blackjack). În total, avioanele NATO au interceptat șase grupuri diferite de avioane militare rusești lângă spațiul aerian al Alianței în mai puțin de șase ore. Separat, avioanele de vânătoare italiene au interceptat deasupra Mării Baltice o aeronavă de patrulare Il 38, decolată de la Kaliningrad.

NATO precizează că operațiunile sale aeriene au fost coordonate de la bazele din Uedem (Germania) și Torrejón (Spania).

Avioanele militare rusești nu transmit un cod de transponder de identificare, nu înregistrează un plan de zbor și nu comunică cu controlorii de trafic aerian, comportament ce reprezintă un potențial risc pentru avioanele civile.

Sursa: Comunicat NATO