sua-johnson-&-johnson-a-fost-pusa-in-locul-astrazeneca-la-conducerea-fabricii-din-baltimore-in-care-au-fost-stricate-15-milioane-de-doze-de-vaccin-anti-covid-totodata,-astrazeneca-nu-mai-poate-folosi-aceasta-fabrica.

SUA. Johnson & Johnson a fost pusă în locul AstraZeneca la conducerea fabricii din Baltimore în care au fost stricate 15 milioane de doze de vaccin anti-Covid. Totodată, AstraZeneca nu mai poate folosi această fabrică.

Compania AstraZeneca, al cărei vaccin nu a fost încă aprobat în SUA, a transmis că va discuta cu Administrația Biden pentru a găsi altă unitate de producție. Între timp, Johnson&Johnson spune că ”își asumă întreaga responsabilitate” a unității Emergent BioSolutions și declară că va livra SUA 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii mai.

Cele două seruri erau produse în fabrica Emergent BioSolutions, iar angajații au amestecat din greșeală ingredientele folosite la acestea, astfel că în cele din urmă au fost compromise. 

Experții spun că acest incident a picat într-un moment foarte prost pentru AstraZeneca, care are dificultăți în obținerea aprobării de utilizare în SUA. A fost nevoită să revizuiască eficiența vaccinului său după cazurile de cheaguri de sânge apărute după vaccinare, dar și în urma dovezilor că a trimis date mai vechi Agenției Medicamentului.

De altfel, epidemiologul-șef Anthony Fauci a spus săptămâna aceasta că este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul AstraZeneca: “Având în vedere relaţiile contractuale pe care le avem cu mai multe companii, avem suficient vaccin pentru a asigura necesarul nostru fără a invoca AstraZeneca”.

Surse alternative: NYT, Reuters

Foto: Dreamstime/Rolandm