consumul-populatiei-in-tarile-ue-a-recuperat-in-februarie-fata-de-ianuarie,-dar-a-ramas-cu-2,2%-sub-perioada-similara-a-anului-trecut.

Consumul populației în țările UE a recuperat în februarie față de ianuarie, dar a rămas cu -2,2% sub perioada similară a anului trecut.

Dacă în luna ianuarie comerțul cu amănuntul înregistra o pierdere de -4,6%, pe fondul extinderii restricțiilor epidemice în țările occidentale, în februarie a recuperat +2,9%. Însă comparativ cu februarie 2020, diferența este una negativă, de -2,2%.

În România, în ianuarie consumul a scăzut cu -3,1%, iar în februarie a urcat cu 0,6%, dar a fost cu +3,6% peste nivelul din februarie 2020, ca urmare a creșterii prețurilor în lei într-un ritm mai mare decât creșterea euro față de moneda românească. Țările cu cele mai mari creșteri au fost Belgia (+11%) și Austria (+5,2%), în timp ce Portugalia (-15,4%) și Slovacia (-14%) au suferit cele mai mari scăderi.

Pe categorii de bunuri, cele mai mari pierderi s-au înregistrat la carburanți (-11,9%), în timp ce vânzările de alimente, băuturi și tutun au crescut cu 1,8%.

Sursa: Eurostat.