SUA. Statul Ohio organizează cinci loterii săptămânale cu premii de câte un milion de dolari pentru persoanele vaccinate, în încercare de a impulsiona campania de imunizare. Minorii cu vârste între 12 și 18 ani pot câștiga burse de studii.

Mike DeWine, guvernatorul statului, a anunțat că în perioada 26 mai – 23 iunie, în fiecare săptămână va avea loc o tragere la sorți, iar cinci rezidenți vaccinați vor câștiga câte un milion de dolari. Sunt eligibile persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid. Pentru minorii cu vârste între 12 și 18 ani administrația va organiza o altă loterie în care pune la bătaie o bursă de studii de patru ani, cu toate cheltuielile plătite, la orice colegiu din stat.

Ohio va ridica restricțiile de purtare a măștii și limitarea întâlnirilor în interior pe 2 iunie, cu excepția centrelor de îngrijire: ”E timpul să ridicăm restricțiile, ați urmat protocoalele, ați făcut ce v-am cerut, ați fost curajoși în lupta cu virusul. Acum a scăzut numărul de cazuri și avem o armă în lupta noastră – adică vaccinurile”, a spus guvernatorul.

DeWine recunoaște, pe Twitter, că ideea pare nebunească, dar consideră că mai bine acordă cinci milioane de dolari, din fondurile statului de ajutor pentru pandemie, decât să continue viața comunității sub restricții, care durează de peste un an.

Autoritățile urmăresc redeschiderea economiei pe toate planurile, astfel că state întregi sau anumite orașe au luat în serios acordarea de beneficii persoanelor vaccinate, pentru a atinge cât mai repede gradul de imunitate colectivă necesară depășirii pandemiei. Și economiștii consideră că stimulentele de ordin material vor funcționa mult mai bine decât apelul la binele comun și responsabilitate, care ar trebui să-i determine pe americani să se vaccineze.

Și alte state au promis recompense pentru persoanele vaccinate: de exemplu, New Orleans, Louisiana, oferă un fel de mâncare din raci specific locului (crawfish), iar cetățenii statului Alabama vor avea ocazia să fie șoferi pe celebrul circuit Talladega. Locuitorii Virginiei de Vest, cu vârste între 16 și 35 de ani, sunt eligibili să primească obligațiuni în valoare de 100 de dolari dacă se imunizează. Alte premii bănești se acordă și în orașe din Texas sau Michigan. În Chicago, Illinois, cei vaccinați pot participa fizic la concerte și alte spectacole, iar locuitorii din Connecticut primesc băuturi gratuite în anumite restaurante care s-au alăturat inițiativei guvernatorului.

Sursa: Business Insider.