sua-compania-aeriana-united-airlines-anunta-ca-va-cumpara-15-avioane-supersonice-overture,-in-urma-unui-acord-cu-boom-supersonic-estimeaza-ca-va-opera-primele-astfel-de-zboruri-din-2029.

SUA. Compania aeriană United Airlines anunță că va cumpăra 15 avioane supersonice Overture, în urma unui acord cu Boom Supersonic. Estimează că va opera primele astfel de zboruri din 2029.

Aeronavele Overture produse de compania Boom Supersonic vor avea o capacitate de 88 de locuri și vor fi primele supersonice “verzi”, adică nu vor produce emisii de carbon. Vor fi capabile să atingă viteza Mach 1.7, dublu față de un avion comercial obișnuit. În teorie, o astfel de aeronavă ar putea parcurge distanța Londra – New Jersey în doar trei ore și jumătate.

Un prototip va realiza primul zbor în acest an sau la începutul anului 2022. În funcție de rezultate, testele vor fi reluate în 2026, iar primele curse aeriene ar putea avea loc în 2029. Înțelegerea dintre United și Boom Supersonic include opțiunea de a cumpăra încă 35 de avioane.

Avioane supersonice au avut în flotă și operatorii British Airways sau Air France, dar au renunțat la modelele Concorde din cauza costurilor mari de întreținere și a cererii relativ scăzute. Totuși, Mike Leskinen, vice-președintele companiei americane, a declarat că United Airlines va plăti cu până la 75% mai puțin pentru a întreține o aeronavă Overture “datorită progresului din ingineria motoarelor și a fuselajelor mai ușoare“.

Sursa: Sky News.