suedia-stefan-lofven-a-demisionat-din-functia-de-premier,-la-o-saptamana-dupa-ce-a-pierdut-increderea-parlamentului-urmeaza-o-serie-de-negocieri-dure-intre-partide-pentru-formarea-unui-nou-guvern,-cu-scopul-de-a-evita-organizarea-alegerilor-anticipate.

Suedia. Stefan Lofven a demisionat din funcția de premier, la o săptămână după ce a pierdut încrederea parlamentului. Urmează o serie de negocieri dure între partide pentru formarea unui nou guvern, cu scopul de a evita organizarea alegerilor anticipate.

Stefan Lofven avea termen-limită până la miezul nopții pentru a anunța decizia sau să convoace alegeri anticipate, însă susține că a preferat să nu aleagă varianta unui nou scrutin, din cauza pandemiei. Social-democratul, ale cărui guverne au supraviețuit deja altor șase moțiuni, a devenit lunea trecută primul premier suedez care a pierdut un astfel de vot în parlament.

“Aceasta este cea mai dificilă decizie politică pe care am luat-o”, a spus acesta în momentul în care și-a anunțat decizia.

Moţiunea fusese depusă după ce Partidul Stângii şi-a retras sprijinul pentru guvernul lui Lofven, din cauza unui conflict referitor la reformele propuse pentru piața chiriilor. Acesta a condus guvernul minoritar încă din 2018, moment în care i-a luat patru luni să formeze un guvern.

Demisia lui Lofven declanșează o serie de discuții între președintele parlamentului și liderii partidelor politice din Suedia, care vizează formarea unui guvern care să poată obține majoritate parlamentară. Totuși, analiștii nu exclud revenirea social-democratului în funcție, la finalul acestor negocieri, în cazul în care opoziția nu reușește să formeze o majoritate solidă. Dacă discuțiile eșuează, va fi nevoie în final de noi alegeri.

Surse alternative: DW, The Local, Euronews