austria-ancheta-privind-un-posibil-”atac-sonic”-asupra-diplomatilor-americani-din-viena,-menit-sa-le-slabeasca-rezistenta-organismului-(”sindromul-havana”)-in-aprilie,-si-pentagonul-a-deschis-o-investigatie-similara,-pentru-incidente-langa-casa-alba.

Austria. Anchetă privind un posibil ”atac sonic” asupra diplomaților americani din Viena, menit să le slăbească rezistența organismului (”Sindromul Havana”). În aprilie, și Pentagonul a deschis o investigație similară, pentru incidente lângă Casa Albă.

Ministerul austriac al Afacerilor Externe a precizat că autoritățile americane vor fi cooptate în anchetă: ”Luăm în serios astfel de mărturii, prin calitatea noastră de țară gazdă. Siguranța diplomaților și a familiilor lor este prioritară pentru noi”.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat: ”În coordonare cu partenerii din guvernul american, investigăm aceste posibile incidente medicale inexplicabile, raportate de personalul ambasadei din Viena”.

În luna aprilie, FBI a început o investigație legată de două atacuri sonice în apropierea Casei Albe.

”Sindromul Havana” se manifestă prin vertij, stări de greață, dureri de cap, greață, presiune la nivelul capului, uneori asociate cu zgomote direcționale pătrunzătoare. Unele victime ale sindromului au fost diagnosticate cu leziuni cerebrale traumatice.

Primele raportări despre respectivul sindrom au fost făcute în 2016 de către personalul ambasadei americane din Havana, Cuba. Cazuri similare au fost raportate și în alte țări, cum ar fi Rusia sau China.

Sursa: CNN.