israel-ministerul-sanatatii-avertizeaza-parlamentul-ca-varianta-lambda-(sud-americana)-a-coronavirusului-“reprezinta-o-amenintare-presanta”,-care-ar-putea-readuce-tara-in-carantina-lambda-a-ajuns-in-sua,-iar-vaccinurile-sunt-si-mai-putin-eficiente-impotriva-acesteia.

Israel. Ministerul Sănătății avertizează parlamentul că varianta Lambda (sud-americană) a coronavirusului “reprezintă o amenințare presantă”, care ar putea readuce țara în carantină. Lambda a ajuns în SUA, iar vaccinurile sunt și mai puțin eficiente împotriva acesteia.

Potrivit The Times of Israel, în timpul unei audieri a Comitetului parlamentar care aprobă restricțiile de călătorie în străinătate, Asher Salmon, directorul Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Ministerului Sănătății, a spus că “dacă varianta Lambda ajunge în Israel, vom intra din nou în carantina pe care încercăm atât de mult să o evităm”, precizând că vaccinul (Pfizer) folosit de Israel ca parte a programului său național de imunizare este mai puțin eficient împotriva tulpinii Lambda a coronavirusului.

În prezent, Israel se confruntă cu o reaprindere a focarelor epidemice, cauzate de varianta Delta, care este responsabilă pentru 97% din cazuri. Deși peste cinci milioane de israelieni (dintr-un total de nouă milioane, inclusiv copiii) sunt acum complet imunizați, numărul zilnic de cazuri a depășit cinci mii și există discuții despre o eventuală amânare cu o lună a deschiderii noului an școlar.

Cât despre varianta Lambda, Ministerul Sănătății a identificat Mexicul, Georgia, Brazilia și Turcia drept locațiile cele mai susceptibile de a declanșa răspândirea acesteia. SUA, Africa de Sud, Austria și Kenya au fost, de asemenea, denumite țări în care varianta este în creștere.

Israel a reintrodus din această săptămână obligativitatea izolării pentru cei care vin din străinătate, inclusiv pentru cei vaccinați.

Sursa: Times of Israel