spania-populatia-de-pe-coasta-de-vest-a-insulei-la-palma-a-fost-avertizata-sa-stea-in-casa,-din-cauza-gazelor-toxice-emanate-de-lava-care-a-ajuns-in-atlantic-in-doua-luni-de-la-prima-eruptie,-suprafata-insulei-s-a-marit-cu-43-de-hectare.

Spania. Populația de pe coasta de vest a Insulei La Palma a fost avertizată să stea în casă, din cauza gazelor toxice emanate de lava care a ajuns în Atlantic. În două luni de la prima erupție, suprafața insulei s-a mărit cu 43 de hectare.

Sursa: European Union. Modified Copernicus Sentinel 2021 data obtained with Sentinel Hub.

Populația din orașele Tazacorte, San Borondon și El Cardon a fost atenționată să iasă din case numai cu un motiv justificat, prima astfel de avertizare din 19 septembrie, când a avut loc prima erupție. În capitala regională Santa Cruz, locuitorii au fost sfătuiți să poarte măști de protecție în exterior.

Aeroportul de pe insulă a fost, din nou, închis, și este puțin probabil să funcționeze în următoarele zile. În La Palma a fost trimisă armata să monitorizeze calitatea aerului.

Suprafața insulei s-a extins cu aproximativ 43 de hectare de lavă solidificată în ultimele luni, potrivit observațiilor făcute din satelit de către Uniunea Europeană. Lava se întinde acum pe o suprafață de peste o mie de hectare și a distrus circa 2.600 de construcții. În acest interval, s-au înregistrat peste 40 de cutremure, cel mai puternic de 4,8 magnitudine pe scara Richter.

Surse alternative: Euronews, Reuters.